Nocne bułeczki

by - lipca 09, 2011




Ten przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże wyrastają tylko i wyłącznie w ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach.

Składniki na około 12 sztuk:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • do posypania mak, sezam, siemię lniane
Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Rozgnieść je delikatnie łyżeczką, aż do momentu, kiedy zrobią się płynne. Do mąki dosypać łyżeczkę soli, wlać mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 5 minut. Gdy nadal klei się do rąk można podsypać jeszcze mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez kolejne 5 minut. Tak wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Miska powinna być duża, ponieważ ciasto sporo urośnie.

Rano ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na blat. Podzielić na 12 części. Uformować bułeczki wg instrukcji zamieszczonej poniżej w pkt 1-3.
1. Z kawałka ciasta zrobić wałek. Zawiązać go na supeł - robiąc pętelkę (fot.1)
2. Jedną końcówkę (z prawej strony) przełożyć od dołu do góry i wetknąć w środek (fot.2)
3. Drugą końcówkę (z lewej strony) - odwrotnie, przełożyć z dołu do góry i też wetknąć do środka (fot.3)

Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4).

Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy