Ciasto do pizzy I

by - maja 27, 2012



Niedawno stwierdziłam, że dobrym pomysłem było by zrobienie domowej pizzy. Ale który przepis jest najlepszy? Trudno wybrać spośród natłoku propozycji na blogach kulinarnych. Więc najlepszym pomysłem będzie wypróbowanie kilku - najbardziej obiecujących...
Zaczynam od prostego przepisu - dzięki, któremu po zaledwie dwóch godzinach w domu rozchodzi się zapach domowej pizzy. Ciasto wychodzi średniej grubości, puszyste z ładnie zaokrąglonymi brzegami.

Składniki na 2 szt. Ø 25 cm

Ciasto: 
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy:
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 12 łyżek keczupu
  • 2 ząbki czosnku (może być granulowany)
  • oregano
  • pieprz
  • trochę cukru do smaku
Dodatkowo:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • 1 mała papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy Kucharek
  • 20 dag żółtego, starkowanego sera
Drożdże wsypać do kubka, zalać je letnią wodą, zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Przygotować żaroodporną, dużą miskę. Przesiać do niej mąkę. Zrobić zagłębienie. Wlać drożdże (fot.1), oliwę (najlepiej z oliwek) i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż do podwojenia objętości (fot.2) W tym czasie można zająć się przygotowywaniem dodatków. Pierś z kurczaka pokroić na drobną kostkę. Przełożyć do miski, posypać 1 niepełną, płaską łyżką przyprawy Gyros i polać 1 łyżką oleju. Zamieszać, przykryć folią i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażyć na wolnym ogniu, aż mięso lekko się zarumieni. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz czas na sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozłożyć palcami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto zbytnio nam się kleiło, najlepiej maczać dłonie w ciepłej w wodzie - a następnie formować spód pizzy. Wyłożyć połowę porcji sosu pomidorowego (fot.3), połowę pieczarek, połowę papryki i połowę mięsa z kurczaka. Posypać żółtym serem (fot.4).

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 260ºC. Podawać gorącą.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy