Bananowe muffinki z szafranem

by - września 23, 2012



Tym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać, że i tym razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo.

Składniki na 24 muffinki:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka 
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 banany
  • 4 g szafranu

Składniki na lukier:
  • 15dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2).

Banany obrać i pokroić na drobne kawałeczki (fot.3). Wrzucić je do ciasta. Dodać szafran i całość ponownie dobrze wymieszać.

Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).

Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy

  1. bardzo lubię bananowe wypieki... ich słodycz jest niesamowita :)

    OdpowiedzUsuń