Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną
Kiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :) Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie.
Ciasto:
- 4 żółtka
(w temperaturze pokojowej) - 130g miękkiego masła
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
(w temperaturze pokojowej)
- 4 białka
- 150 g cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku
- 500 g rabarbaru
- 3-4 truskawki (opcjonalnie)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml wody + 6 łyżek wody
- 60 g cukru
- 400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Dodać aromat wymieszać.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemian z mlekiem dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice) i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić.
Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy całą porcję (lub połowę) cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy 2 (lub 1) łyżkę kisielu.
Ubitą pianę wyłożyć równomiernie na surowe ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową.
Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale idąc za radą autorki przepisu również odradzam lodówkę. Ciasto może się wtedy "zrosić" i beza nie będzie chrupiąca.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
drukuj przepis
5 komentarzy
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0
Wygląda pięknie, musiało smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszności, pięknie przełożony, ja robiłam bardziej tradycyjne ciacho, drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałami (,kuchnia lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam to ciacho - faktycznie pychota :) Z resztą ciasta wg przepisów Pawła Małeckiego przeważnie są smakowite.
OdpowiedzUsuńRobiłam je dawno temu...pysze było.
OdpowiedzUsuń