Kora orzechowa

by - listopada 18, 2014



Kora orzechowa, to wyśmienite delikatne ciasto z mnóstwem bakalii, przełożone kremem budyniowo-brzoskwiniowym. Można je serwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)

Składniki na ciasto:
  • 100 g orzechów włoskich siekanych
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę kremową:

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
  • 250 ml mleka UHT
  • 250 ml soku z brzoskwiń (odcedzić puszkę brzoskwiń, jeżeli ilość soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą)
  • 2 łyżki cukru 
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Białka ubić mikserem na sztywno (fot.1). Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Odstawić mikser. Wrzucić resztę pozostałych składników. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. 
Foremkę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wylać do formy (fot.2), a drugą wstawić do lodówki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce.
Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.

Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z brzoskwiń, inne mleko niż UHT się zważy). Odlać trochę do kubeczka, w którym rozpuścimy proszek budyniowy i obie mąki. Resztę mleka z sokiem zagotować. W kubeczku rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową i ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość kubka, mieszając energicznie, żeby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń, uważając, żeby go nie przypalić. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać żółtka. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu. 

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać.
Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3). Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto się "przegryzło". Podawać posypane cukrem pudrem (fot.4).

Źródło: addiopomidory.blogspot.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

8 komentarzy

  1. mam podobny przepis na ciasto "kora dębu", jeszcze z galaretką

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie, ze Ci posmakowalo. Ja tez wole te prostsza z-wersje :-)

    Pozdrawiam serdecznie

    Anna

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziękuje za wyśmienity przepis. Pozdrawiam słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeszcze lepiej smakuje :) Serdecznie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy początkująca osoba poradzi sobie z tym ciastem?jakiego masła i mleka najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez problemu. Proszę się tylko trzymać dokładnie ilości składników i kolejności ich łączenia. Użyłam mleka 3,2% - (koniecznie UHT!) i masła w temp. pokojowej 82% tłuszczu.
      Trzymam kciuki za powodzenie przepisu :))

      Usuń